Am intrat pe ultima suta de metri. Inca putin si plecam intr-o aventura de 6000 de kilometri, pana la NordKapp, ca sa vedem Aurora Boreala.

In ultima luna am citit multe informatii despre ce presupune aceasta excursie si ce trebuie sa stim inainte sa plecam acolo. Lucruri pe care o sa le impartasim si cu voi, cei care ne cititi si ne sustineti, pe parcurs.

Primul si cel mai important lucru pe care l-am invatat este faptul ca Aurora Boreala se vaneaza, nu poti sa o vezi pur si simplu. Da, si noi credeam ca e usor. Ca e ca si cum te-ai duce sa vizitezi un muzeu, care e deschis de marti pana duminica, dar e acolo. Ca e ca si cum te-ai duce sa vizitezi lacurile de la Plitvice, care sunt mereu acolo, trebuie doar sa prinzi orele de program.

Insa Aurora Boreala este capricioasa. Este ca o gagica pe care ai vazut-o pe net, te-ai indragostit de ea si vrei cu tot dinadinsul sa o cunosti. Ii citesti tot profilul de facebook, o cauti pe google, stii ca e cu fite si ca face doar ce vrea ea,  afli unde lucreaza si ce program are, insa cand ajungi acolo iti dai seama ca ea defapt e in concediu.

Este nevoie de mai mult decat o simpla excursie pana la Tromso, Nordkapp, sau oricare alt loc bun pentru a o vedea.

In ce perioada poti vedea aurora boreala

In primul rand conteaza perioada in care mergi. Vara se manifesta fenomenul Midnight Sun (Soare la miezul noptii), iar faptul ca este zi chiar si noaptea te impiedica sa vezi aurora. Incepand cu semptembrie insa, cand incepe sa se intunece in Norvegia, incepe si sezonul perfect de vanat aurore, care tine pana prin martie-aprilie.

Exista un mit in care se spune ca cea mai buna perioada pentru a vedea aurora este iarna (noiembrie – februarie), cand incepe sa ninga si sa fie foarte frig in Norvegia. Dupa cum ziceam, este doar un mit, deoarece lumea asociaza frigul cu noptile lungi si senine, insa din punct de vedere al sanselor sa vezi o aurora, septembrie si martie (luniile cu echinoctii) sunt cele mai bune.

Cum trebuie sa fie vremea cand vezi aurora boreala

Ca sa vezi aurora este nevoie ca cerul sa fie senin. Si nu doar cateva minute/ore. Ci cat mai mult. Pentru ca, asa cum spuneam, aurora se vede cand vrea ea, nu cand esti tu acolo. Aceasta poate aparea timp de cateva minute sau poate sa stea pe cer ore intregi. Asa ca intra in ecuatie o alta variabila: vremea.

Desi septembrie este una dintre cele mai bune luni, de obicei atunci vremea este ploioasa in Norvegia. Asadar perioadele cu cer senin sunt destul de rare si trebuie sa te uiti pe prognoza meteo pentru a stii cand este momentul propice sa incepi sa vanezi aurora.

Pentru prognoza meteo eu folosesc accuweather in general, iar pentru Norvegia yr.no (site-ul institutului meteorologic de la ei).

Activitatea solara influenteaza aparitia aurorei boreale

Aurora boreala depinde foarte mult si de activitatea solara si de furtunile solare care trimit particule de vant solar care se ciocnesc cu campul magnetic terestru. Aceasta activitate este monitorizata, astfel ca oricine poate vedea cam cand o sa fie o activitate solara mai intensa care poate creste sansele ca aurora boreala sa fie vazuta.

Exista site-uri unde se poate vedea aceasta activitate si care fac previziuni cu privire la zilele cand sansele de aparitie a unei aurore boreale pe cer sunt mai mari. Eu il folosesc pe acesta. De exemplu, pentru astazi activitatea este moderata, inseamna ca erau sanse sa vedem aurora boreala daca eram acolo.

Ca si concluzie, pentru a vana aurora cu succes trebuie sa potrivesti previziunile meteo cu cele ale activitatii solare si cu data in care ajungi tu acolo. Daca toate astea se pupa, ai cele mai mari sanse sa vezi aurora boreala.

Speram sa avem si noi parte de vreme cat mai buna si sa prindem cat mai mult aurora sus pe cer.


Cu autostopul la Aurora Boreala (Hitchhiking to Aurora Borealis) este un proiect sponsorizat de COSMOTE Romania.

[img via]

Tags: , , , , ,