Ma gandeam sa scriu o introducere mai stufoasa, cu cazuri reale pe care le-am intalnit in calatoriile mele prin tara, dar am zis ca n-are rost, asa ca o luam pe repede inainte cu sfaturile, care de fapt sunt pareri personale si poate cineva le poate aplica in cazul lor.

1. Reinvesteste o banii pe care ii faci pentru a imbunatatii conditiile. Noi mergem de 5 ani la o pensiune la care lasam 30-40 de milioane, dar, desi le-am zis din primul an ca ar fi super sa aiba si ei ceva net ok acolo, n-au catadicsit sa se conformeze. Plus ca ar putea sa mai cumpere una alta pentru pensiune.

2. Cauta clienti nu doar in directoarele de turism (gen carta.ro). Aceeasi pensiune, de exemplu, are 50 de locuri de cazare, la Moeciu. Si este, din punctul meu de vedere, o locatie perfecta pentru o excursie facuta de o clasa de elevi 5-8. Sau de liceu. Si atunci, as luat toate adresele liceelor si scolilor din zona si le-as trimite o oferta pentru un weekend la noi la pensiune.

3. Fa o brosura cu pensiunea ta. Nu e scump. Dar poti sa le dai oamenilor, cand pleaca, o brosurica, sa le arate si prietenilor unde a fost.

4. Daca nu, o carte de vizita. Sa o aiba omul cand vrea sa mai vina, sa nu mai caute iara prin directoare. Sau sa poata sa o dea unui prieten cand cauta o pensiune la munte unde sa isi petreaca weekendul cu familia.

5. Ofera mai mult decat cazare. In majoritatea pensiunilor in care am fost doar asta mi s-a oferit doar cazare si nimic in plus. Adica, daca tot m-ai adus la tine, fa-ma sa stau mai mult. Sau sa vreau sa revin. Arata-mi cum sunt dealurile din Moeciu pe un ATV. Platesc, daca imi zici ca am posibilitatea sa fac asta rapid si usor, nu sa merg eu de nebun prin sat sa gasesc pe cineva sa imi inchirieze un ATV. Lasa-mi la receptie (sa nu spun in camera, ca exagerez…) o harta cu ce pot vizita in jur. O poti face singur, cu 2-3 obiective turistice mai apropiate, sa stiu incotro sa imi petrec timpul cand nu am chef de stat in camera.

6. Ofera-mi ceea ce ai promovat, nu mai putin. Adica, nu imi spune ca ai de toate, si cand ajung acolo sa imi dau seama ca n-ai de fapt nimic. Ca o sa ma supar si imi iau jucariile si plec. Si le spun si prietenilor ca e naspa la tine.

7. Fii gazda buna. Sa scoti juma de litru de rachiu sa ne dai sa gustam, mai ales daca nu suntem din partea locului, nu inseamna mult. O sa apreciem asta. Plus, poate vrem sa cumparam si noi niste licoare d-asta, si mai faci un ban in plus. Si o sa le spun tuturor ce rachiu bun ai si sa treaca pe la tine data viitoare, ca esti om de nadejde si ii foarte fain la tine.

Or fi mai multe, dar astea mi se par de baza. Sunt lucruri de bun simt, pe care fiecare patron de pensiune ar trebui sa le aiba in calcul. Si, garantat, oamenii vor veni mai des, vor da vestea mai departe, si totul va fi bine.

Tags: , , , ,