Fiecare excursie incepe cu o destinatie in care vrei sa ajungi. Nu am auzit pe nimeni spunand ca pleaca in excursie, nestiind macar in linii mari unde ar vrea sa ajunga.

Stabilirea destinatiei sau traseului este un pas important cand iti planifici excursia, de aceasta depinzand bugetul si perioada de timp necesara, ca sa nu mai vorbesc de modalitatile de cazare si trasport.

Nu stiu cum face restul lumii, insa eu nu imi stabilesc niciodata destinatiile in care merg dupa buget sau dupa numarul de zile libere pe care pot sa mi le iau. Pur si simplu intai stabilesc unde vreau sa plec iar mai apoi incep sa fac calcule referitoare la timp si bani.

De obicei aleg locuri cu peisaje frumoase, in care natura iti va demonstra ca mana omului nu poate crea ceva mai frumos si mai grandios, sau locuri in care se intampla evenimente care prezinta interes pentru mine.

De exemplu, in 2010, cand am organizat un eurotrip, am inclinat sa aleg cateva destinatii cu peisaje frumoase, si mai putine capitale (pe care, sa fim sinceri, toata lumea le viziteaza): Lauterbrunnen in Elvetia, un loc uimitor, o vale in Alpi denumita de localnici tara celor 70 de cascade, lacul Bled din Slovenia, in mijlocul caruia “pluteste” singura insula naturala din aceasta tara, Dubrovnik, un oras cu o istorie interesanta, aflat in sudul Croatiei, pe tarmul Adriaticii, locul in care am gasit cea mai limpede apa de mare.

Ca sa dau exemplu si de o locatie in care am calatorit pentru evenimentele de acolo, anul trecut am fost la Munchen special pentru Oktoberfest.

Cand m-am hotarat sa plec cu autostopul sa vad Aurora Boreala, intai mi-am stabilit cel mai indepartat punct in care trebuia sa ajung: NordKapp, iar mai apoi am stabilit locatiile in care as opri pe traseu. Am calculat  la fiecare oprire si 1-2 zile pentru a vizita atractiile din jur, in functie de cat de interesat am fost de ceea ce am gasit ca pot face acolo. Apoi am calculat zilele necesare sa ajung dintr-o locatie in alta.

Doar dupa ce am stabilit in mare care este durata excursiei incerc sa vad daca pot sa imi iau atatea zile de concediu.  Eurotripul a durat 3 saptamani, si mi-am luat concediu cu aproape 5 luni inainte, destul de greu, avand in vedere ca era in mijlocul verii. Daca nu as fi reusit, cu siguranta as fi taiat de pe foaie una doua opriri (de obicei cele mai indepartate ca sa nu pierd mult timp ajungand  la ele) sau as fi scurtat sederea in unele locatii care ma intereseaza mai putin. Imi place sa nu fiu mereu pe fuga, pentru ca altfel nu o sa reusesc sa vad mai nimic din ceea ce mi-am propus.

O perioada buna de luat concedii mai lungi sunt lunile februarie – mai (exceptand perioada Pastelor) si septembrie – decembrie. Evitand perioadele de varf scap si de preturile mari si de aglomeratie.

Daca sunt in pana de idei si nu stiu unde as vrea sa merg, folosesc site-urile de mai jos ca sa ma inspir:

  1. UNESCO World Heritage
  2. Lonely Planet
  3. TreakEarth
  4. ImperatorTravel

 

Voi cum va alegeti destinatiile in care mergeti? Pe ce va bazati cand le alegeti?

Tags: , , , , ,