July 21, 2024

Alegerea unui limbaj de programare pentru a învăța

Ce limbaj de programare doriți să învățați? În teorie, aceasta pare a fi cea mai simplă întrebare pe care o puteți adresa unui student la informatică sau unui pasionat de programare. În practică, însă, aceasta este o întrebare dificilă, care necesită considerații atente înainte de a se ajunge la un răspuns!

Având în vedere sutele de limbaje de programare disponibile, fiecare student la informatică ar trebui să se gândească la implicațiile alegerilor pe care le face în ceea ce privește învățarea programării. Chiar și după ce a învățat un limbaj de programare în clasă ca parte a muncii de studiu, cât de bun (competent) devine cineva depinde de fapt de practica pe care o face în afara sălii de curs! Este nevoie de multă experiență practică înainte ca cineva să poată începe să lucreze online sau în altă parte ca un guru al programării.

Atunci când se alege un limbaj de programare, trebuie să se ia întotdeauna în considerare ceea ce se urmărește prin învățarea limbajului. De exemplu, cineva își poate da seama că trebuie să învețe programare pentru a putea face un joc pe calculator grozav! În același mod, cineva poate avea nevoie să învețe programare pentru a putea realiza o aplicație comercială de afaceri care să fie vândută pe internet. Un monito de calitate pentru programator gasiti pe site-ul dab-it.ro

Dintre cele mai populare zece limbaje, Java a devenit alegerea incontestabilă pentru programarea de software mobil și multiplatformă. Alternativele pentru Windows, cum ar fi C sharp (C#) și Visual Basic (VB), pot fi, de asemenea, utilizate pentru a obține aceleași rezultate ca și Java, dar numai pentru computerele care rulează sistemul de operare Windows. Când vine vorba de programarea jocurilor, Python a câștigat multă popularitate. Acest lucru poate fi atribuit naturii sale dinamice și faptului că are o curbă de învățare ușoară. PHP (Hypertext Preprocessor), ASP (Active Server Pages), Django Python framework și JavaServer Pages sunt limbaje pe care este posibil să trebuiască să le învățați pentru a deveni un programator web eficient pe partea de server. Pe de altă parte, programarea hardware necesită un limbaj de nivel scăzut, capabil să abstractizeze comunicarea dintre programator și dispozitivele hardware. În prezent, C este cel mai bun limbaj de programare modern, care poate fi utilizat în mod eficient pentru a programa nu numai microcipuri, ci și dispozitive fizice de comunicare.

Deși fiecare limbaj are punctele sale forte și punctele slabe, este important să înțelegem că mai mult de un limbaj poate fi utilizat pentru a realiza o aplicație specifică. De exemplu, se poate realiza același software comercial folosind C++ orientat pe obiecte ca și folosind C orientat pe proceduri. Diferența ar fi doar cantitatea de muncă de programare implicată în ambele cazuri. În comparație cu C++, C este un limbaj de nivel scăzut și, prin urmare, ar necesita o cantitate masivă de muncă de programare pentru a obține aceleași rezultate. Pentru a face cea mai bună alegere a limbajului de programare pe care să îl înveți, ar trebui să te hotărăști în prealabil ce intenționezi să realizezi și apoi să selectezi limbajul care îți va atinge cel mai ușor obiectivul!