June 23, 2024

Care sunt cauzele pierderii dinților la adulți?

Unhealthy emotion teeth with toothbrush on blue background. Dental and Health care concept. 3D illustration rendering

Pierderea dinților este adesea asociată cu îmbătrânirea și poate fi rezultatul unor factori cum ar fi deteriorarea dinților, bolile gingivale, traumatismele dentare sau neglijarea igienei orale. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să întâlnești adulți tineri cu un zâmbet lipsit de dinți, indicând o problemă care nu se limitează doar la vârsta înaintată. Aceste consecințe pot fi cauzate nu numai de extracție, ci și de alte afecțiuni care duc la pierderea dinților. Această patologie este preocupantă deoarece afectează adesea mai mulți dinți sau chiar întreaga dantură, având un impact semnificativ asupra sănătății orale și a calității vieții.

De ce cad dinții?

Pierderea dinților, cunoscută în stomatologie sub denumirea de edentație, poate fi prevenită sau încetinită în procesul de dezvoltare, dar este crucial să se înțeleagă cauzele acestei patologii.

Caria dentară

Una dintre principalele cauze ale edentației este caria dentară, care afectează profund structura dintelui și țesuturile înconjurătoare în absența unui tratament adecvat. Procesul infecțios din carie poate slăbi sistemul radicular al dinților, conducând în cele din urmă la pierderea acestora. Cu toate acestea, cu intervenție promptă din partea unui stomatolog, progresia cariei poate fi oprită și dinții rămași pot fi salvați. Este important de remarcat că atunci când dinții cariați se pierd, rădăcina poate rămâne în alveole, fapt pentru care o vizită la dentist este esențială.

Boala parodontală

O altă cauză majoră a edentației este boala parodontală, o afecțiune degenerativă care afectează gingiile și osul maxilarului. În stadiile avansate ale bolii, atrofia țesuturilor moi din jurul dinților duce la formarea de pungi parodontale în care se acumulează placa bacteriană. Retragerea gingiilor și expunerea părții rădăcinii sunt simptome comune ale bolii parodontale, iar în absența susținerii gingivale, dinții devin slăbiți și pot cădea. Cu toate acestea, parodontoza se poate trata, iar pierderea dinților este tipică doar pentru cazurile avansate, subliniind importanța diagnosticării și tratamentului precoce.

Alimentație proastă

O alimentație nesănătoasă poate contribui la pierderea prematură a dinților, însă nu doar alimentele care provoacă carii sau inflamații gingivale sunt în cauză, ci și natura generală a dietei. Consumul predominant de alimente moi poate afecta negativ sănătatea dinților, deoarece sarcina de mestecat este insuficientă, iar țesuturile orale își pierd treptat funcțiile, ceea ce poate duce la pierderea dinților.

Deficit de micronutrienți

Pentru a menține dinții sănătoși și puternici, este esențial să asigurăm organismului o cantitate adecvată de minerale și vitamine. Deficitul de micronutrienți poate slăbi țesuturile dentare și poate compromite funcțiile lor de bază, favorizând astfel pierderea dinților în prezența unor afecțiuni patologice concomitente. Este important să adoptăm o dietă echilibrată și să ne asigurăm că organismul primește toți nutrienții de care are nevoie pentru a menține sănătatea orală.

Traumatisme mecanice

Traumatismele mecanice reprezintă o cauză frecventă a pierderii dinților, iar consecințele pot fi observate nu doar imediat, ci și după mulți ani. Leziunile maxilarului, dislocările dinților și alte complicații pot duce la pierderea prematură a acestora. În multe cazuri, dinții încep să cadă după o perioadă de 40 de ani, mai ales în urma traumelor suferite în adolescență sau la vârsta adultă tânără.

Modificări legate de vârstă

Modificările legate de vârstă reprezintă un alt factor important în pierderea dinților la adulți. Peste 70% dintre oameni încep să-și piardă dinții pe măsură ce îmbătrânesc, unele persoane confruntându-se cu această problemă încă de la vârsta de 50 de ani, în timp ce altele abia la 80 de ani. Schimbările degenerative asociate cu vârsta afectează toate țesuturile și sistemele corpului, inclusiv pe cele responsabile de susținerea dinților. În cele din urmă, sănătatea generală și îngrijirea dentară adecvată pe tot parcursul vieții determină cât de mult își vor menține dinții o persoană.

Alți factori provocatori

Atunci când adulții pierd dinții, cauzele pot să nu fie exclusiv dentare. În plus față de problemele stomatologice specifice, factorii care pot contribui includ:

 1. Diabetul;
 2. Tulburările metabolice;
 3. Afecțiuni ale articulațiilor sau ale oaselor;
 4. Patologii ale sistemului imunitar;
 5. Tumori maligne;
 6. Igiena orală slabă;
 7. Predispoziția ereditară.

Pierderea dinților este des întâlnită și la persoanele dependente de alcool sau fumători.

Cum putem preveni pierderea dinților?

Spre deosebire de pierderea patologică a dinților la copii, care poate fi cauzată de tulburări de dezvoltare, la adulți cu un sistem dentar deja format, acest proces are loc ca o consecință a patologiilor dobândite. Cu toate acestea, acest aspect este acela care ajută la prevenirea pierderii precoce a dinților.

Recomandările medicilor stomatologi includ:

 1. Respectarea strictă a igienei orale;
 2. Renunțarea la fumat;
 3. Evitarea abuzului de alcool;
 4. O alimentație adecvată;
 5. Monitorizarea stării de imunitate;
 6. Tratarea în timp util a oricăror boli.

Pentru a-ți menține zâmbetul până la bătrânețe, trebuie să ai grijă de sănătatea ta și să vizitezi regulat medicul dentist pentru a-ți monitoriza starea dinților și a primi în timp util ajutor profesional. Dacă ați pierdut deja dinți, nu ar trebui să întârziați vizita la clinica stomatologică Omnia Dental, deoarece este posibil ca procesul să nu se oprească cu un singur dinte.