Ce avantaje obtii atunci cand stai mult timp in natura?

Daca ai decis ca anul acesta sa iti petreci concediul in natura, cea mai buna solutie este aceea de a da click aici pentru a vedea sugestii de locatii pe care sa le incerci.

Comunicarea cu natura poate fi o practica spirituala

Pentru multi oameni, petrecerea timpului in natura aduce un sentiment de seninatate, pace si calm. John P. Milton – un profesor spiritual, maestru de meditatie, lider in cautarea viziunii si saman – scrie urmatoarele in cartea sa, „Sky Above, Earth Below: Spiritual Practice in Nature”:

„Astazi, lumea noastra moderna este plina de minuni de inalta tehnologie. Existenta noastra urbana si suburbana ne inconjoara de medii artificiale aglomerate din plastic, otel, beton si sticla. Toxinele din mediul inconjurator, stilurile de viata stresante, alimentele devitalizate, zgomotul puternic, campurile electromagnetice nenaturale si radiatiile cu microunde ne ataca celulele si sensibilitatile.

Cand parasim aceste tensiuni pentru o vreme pentru a ne cultiva integralitatea naturala in salbaticie, suntem reinnoiti cu vitalitatea si spiritul proaspat al Naturii. Noi cai deschise pentru a trai in armonie cu comunitatile noastre si cu Pamantul. Descoperim inspiratie profunda pentru a ne ajuta sa ne transformam stilurile de viata si cultura catre armonie si echilibru.

In plus, a fi in natura produce unde cerebrale care sunt similare cu cele pe care le experimentezi in timp ce meditezi. Cercetatorii de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh si de la Universitatea din Edinburgh au atasat un EEG portabil (un dispozitiv care masoara undele cerebrale) la scalpul a 12 adulti tineri sanatosi.

Voluntarii au facut o plimbare de aproximativ o mila si jumatate prin trei zone distincte din Edinburgh:

  • Un cartier comercial;
  • Spatiu verde si
  • Un cartier comercial aglomerat.

Ulterior, oamenii de stiinta au analizat inregistrarile undelor cerebrale ale voluntarului. Analiza a aratat dovezi de implicare si excitare mai scazute si de meditatie mai mare atunci cand voluntarii se mutau in „zona verde” si de implicare mai mare atunci cand ieseau din ea.

In timp ce voluntarii se aflau in „zona verde”, ei acordau atentie, dar era un tip de atentie pe care oamenii de stiinta il numesc involuntar sau fara efort. Aceasta atentie fara efort/involuntara ne permite sa reflectam si improspateaza creierul de la hipervigilenta si excitarea care sunt necesare in birouri si strazile orasului.

A fi in natura inspira creativitate

Un studiu realizat in 2012 a dezvaluit ca un grup de backpackers au fost cu 50% mai creativi dupa ce au petrecut patru zile pe un traseu de drumetie. Mai mult, studiul arata ca creativitatea atinge varful dupa aproximativ trei zile de a te indeparta cu adevarat de toate si de a te scufunda in natura.

 

O pauza in natura imbunatateste memoria si functia cognitiva

A admira privelistile si sunetele naturii este benefic pentru creierul nostru. Cercetarile efectuate de doctorul Marc Berman si partenerii de la Universitatea din Michigan arata ca performanta la testele de memorie si atentie s-a imbunatatit cu 20% dupa ce subiectii studiului au facut o pauza pentru o plimbare printr-un arboretum. Cand s-au oprit pentru a face o plimbare pe o strada aglomerata, nu a fost detectata nicio stimulare cognitiva.