May 21, 2024

Cum ascutim corect lamele unui cositor agricol?

lama cositoare agricole

Daca ai o cositoare agricola, este foarte important sa o intretii corespunzator. Cutitul este una dintre cele mai importante componente, fara de care nu vei putea cosi in continuare. Din cauza frecarii, cutitul trebuie sa fie ascutit periodic. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a ascuti cutitele:

Scoaterea cutitului

Pentru mentenante lame cositoare va trebui sa scoti mai intai cutitul. Procesul depinde de demontarea aprtiala a unitatii care se ocupa de forfecarea vegetatiei si incepe cu lucrari pregatitoare. Este necesar sa respecti masurile de siguranta si sa lucrezi cu manusi. De asemenea, este foarte important sa pregatesti o cheie pentru a desuruba suportul, dar si o tabla mica ce va ajuta la fixarea cutitului.

Dizpositivul trebuie sa fie deconectat de la retea in cazul in care cositoarea functioneaza pe curent. In cazul in care cositoarea functioneaza pe benzina va trebui sa scoti combustibilul pentru a elimina posibilitatea unui contact brusc. Indiferent e tipul de masina trebuie sa desurubezi dispozitivul de prindere a gazonului.

Curatarea inainte de ascutire

Inainte de a ascuti cutitul, va trebui sa il cureti bine. Seva de la vegetatie si particulele mici de iarba se vor acumula pe benzile de otel. In cazul acesta, toate aceste materii prime se intaresc si se transforma in cruste dure. Nu merita sa splei lamele, cel mai bine este sa folosesti un razuitor ascutit de metal in garaj, sau o perie.

De asemenea, nu este deloc necesar sa lustruiesti elementul de taiere de pe masina pana cand straluceste. Tot ce trebuie sa faci este sa indepartezi deseurile care sunt aderente. Ulterior va trebui doar sa imbunatateste calitatea cutitului eliminand toate neregulile. Umflaturile apar din resturile solide si din pietrele care cad pe lame. Optiunea corecta in cazul acesta este sa lucrezi cu un ciocan. Cu un astfel de instrument si cu o suprafata plana de lucru pe care este pus cutitul, va fi posibil sa corectezi toate distorsiunile care apar local.

Daca pasii de mai sus ti se par complicati, poti apela la LECOIMPEX in acest sens.

Ascutirea cutitului

Ascutirea elementelor de taiere se va organiza dupa cum este necesar. Cutitele noi nu au nevoie de ascutire pentru ca vin deja ascutite din fabrica. Dupa ce sunt cumparate echipamentele de gradina, pot fi folosite fara lucrari suplimentare cu scopul de a ascuti lamele.

In cazul in care lamele sunt in stare relativ buna si sunt doar usor tocite. E obicei ascutirea s eva face in sensul acesta daca proprietarul ascute elementele de taiere ale uneltelor de gradina de mai multe ori pe sezon. Daca este cazul, atunci va fi suficient sa treci peste margini cu o pila si sa le corectezi.

O alta varianta ar fi sa utilizezi o masina care ascute cutite. Aceasta va face treaba rapid si fara mari eforturi. Cel mai important lucru in acest sens este sa te asiguri ca marginile nu sunt foarte subtiri. In cazul in care le subtiezi excesiv, este posibil ca ele sa se rupa.

In functie de modul in care cosesti, de tipul de masina si de modul in care ascuti cutitul, exista posibilitaea de a face pasi suplimentari si de aceea este foarte important sa te asiguri ca citesti recomandarile producatorului.