De ce tot mai multe tari intra in programe de reciclare?
Odata cu revizuirea Legii de mediu, exista o urgenta reinnoita pentru a opri fluxul de deseuri de plastic care se revarsa in mediul nostru. Iata un memento de ce reciclarea este un lucru atat de bun – pentru tine si planeta.
Resursele naturale ale lumii sunt limitate, iar unele sunt foarte putine si trebuie sa fie conservate, iar acest lucru se poate face doar prin reciclare.
Exemple de articole reciclate la noi
Cu siguranta toti am auzit deja de colectarea selectiva si de sacii speciali pentru anumite articole, dar sunt si alte obiecte foarte des reciclate. Spre exemplu, catalizatoarele sunt produse reciclate de proprietari, pentru ca firmele care le colecteaza ofera si bani celor care le aduc. Poti vedea mai multe detalii pe site-ul acesta sau acesta Astfel, nu doar ca faci ceva benefic pentru natura, dar, in acelasi timp, vei putea obtine si bani pentru asta. Suna bine, nu? Intra pe un astfel de site si vei gasi inclusiv calculatoare care sa iti spuna pretul estimativ pe care il vei primi, dar nu uita, ca acest pret variaza in functie de starea catalizatorului.
Metalul este de asemenea intens reciclat in tara noastra si sunt persoane care doar cu asta se ocupa, avand depozite de fier vechi in care colecteaza reziduurile din metal existente.
La nivel fundamental:
Reciclarea hartiei si a lemnului salveaza copacii si padurile. Da, puteti planta copaci noi, dar nu puteti inlocui padurea tropicala virgina sau padurile stravechi odata ce sunt pierdute.
Reciclarea plasticului inseamna a crea mai putin plastic nou, ceea ce este cu siguranta un lucru bun, mai ales ca de obicei este fabricat din hidrocarburi din combustibili fosili.
Reciclarea metalelor inseamna ca este mai putina nevoie de minerituri riscante, costisitoare si daunatoare si extractia de minereuri metalice noi.
Reciclarea sticlei reduce nevoia de a folosi noi materii prime, cum ar fi nisipul – pare greu de crezut, dar rezervele de anumite tipuri de nisip incep sa scada in intreaga lume.
Reciclarea reduce nevoia de a creste, recolta sau extrage noi materii prime de pe Pamant.
Aceasta, la randul sau, reduce perturbarea daunatoare si daunele aduse lumii naturale: mai putine paduri taiate, rauri deviate, animale salbatice ranite sau stramutate si mai putina poluare a apei, a solului si a aerului.
Si, desigur, daca deseurile noastre de plastic nu sunt puse in siguranta in reciclare, pot fi aruncate in aer sau spalate in rauri si mari si pot ajunge la sute sau mii de kilometri distanta, poluand coastele si caile navigabile si devenind o problema pentru toata lumea.
Cererea din ce in ce mai mare a lumii pentru lucruri noi a determinat ca mai multi dintre cei mai saraci si vulnerabili oameni (de exemplu, cei care traiesc in jurul padurilor sau sistemelor fluviale) sa fie stramuti din casele lor. Comunitatile forestiere pot fi evacuate ca urmare a cautarii de lemn ieftin, iar raurile pot fi blestemate sau poluate de deseurile de fabricatie.
Este mult mai bine sa reciclati produsele existente decat sa deteriorati comunitatea sau terenul altcuiva in cautarea de noi materii prime.