May 21, 2024

Intretinerea si mentenanta excavatoarelor

intretinere excavator

Excavatoarele si incarcatoarele pe roti sunt cele mai importante echipamente din multe flote de utilaje de constructii si sunt utilizate pentru o gama larga de lucrari de constructii civile, inclusiv constructia si intretinerea drumurilor, constructia de linii electrice, conducte de petrol, amenajari peisagistice si minerit etc. Pastrarea excavatorului in conditii optime este rentabila: productivitatea va ramane neschimbata in timp, la fel ca si consumul de combustibil, reducand costurile neasteptate asociate cu intretinerea neprogramata si costurile indirecte legate de timpii morti. Un istoric regulat si consecvent al masinii si utilizarea de piese de schimb originale inseamna o evaluare mai mare a masinii folosite atunci cand nevoile se schimba. De aceea, atunci cand inchiriezi excavatoare este ideal sa le alegi pe cele de care ai cu adevarat nevoie.

Supravegheza uleiul din excavator

Dupa combustibil, uleiul este sangele vital al oricarui vehicul si este de o importanta vitala pentru masinile de constructii, unde, pe langa uleiul de motor, uleiul din sistemul hidraulic are o importanta deosebita. Uleiul de motor degradat este usor de recunoscut, deoarece isi schimba culoarea si poate fi umplut cu reziduuri vizibile de funingine. In schimb, uleiul hidraulic ramane adesea limpede chiar si atunci cand aditivii nu mai sunt eficienti sau este saturat cu impuritati metalice care nu sunt vizibile cu ochiul liber, deoarece au un diametru de doar cativa microni. Sistemele hidraulice moderne se caracterizeaza prin cuplaje si tolerante extrem de stranse intre componentele lor, pentru a obtine presiuni de functionare foarte ridicate si, prin urmare, viteze si eficienta mai mari. Uleiul hidraulic este important pentru a mentine intregul sistem fara apa si pentru a-l proteja de rugina si degradare.

In acest context, este esentiala utilizarea unui lubrifiant adecvat, bogat in aditivi specifici si care isi pastreaza caracteristicile practic neschimbate in timp. Utilizarea lubrifiantilor de proasta calitate, care isi pierd rapid puterea de protectie, nu numai ca provoaca o scadere rapida a performantelor, dar poate duce si la defectiuni hidraulice grave pe termen lung. Investitia intr-un ulei bun poate parea costisitoare, dar, in realitate, ne protejam investitia prin prelungirea duratei de viata a acesteia. De asemenea, este important de mentionat si faptul ca atunci cand optezi pentru excavatoare de inchiriat nu mai trebuie sa ai tu grija de mentenanta excavatorului pentru ca firma care inchiriaza se va ocupa de acest aspect, deci, daca vrei sa scapi de schimbul de ulei, inchiriaza utilajele in loc sa le cumperi.

Verifica punctele de pivotare

Punctele de pivotare, cum ar fi bucsele, stifturile, cupa, bara de scurgere si bratul, atunci cand sunt lubrifiate corespunzator, asigura functionarea fara probleme a excavatorului. Uzura in aceste puncte este dificila si costisitor de reparat, dar, din fericire, acestea sunt usor de intretinut. Folosirea unsorii recomandate de producator, combinata cu o ungere frecventa, dar fara a folosi prea multa, va reduce substantial uzura, va mentine un transfer eficient al fortelor de sapare si, in cele din urma, va reduce timpii morti si reparatiile.

Alege cel mai bun echipament

Alegerea celui mai bun accesoriu de sapatura si, prin urmare, a configuratiei corecte a cupei pentru lucrare, asigura o productivitate maxima si poate ajuta excavatorul sa dureze mai mult. Asigura-te ca alegi o unealta care poate face fata terenului pe care intentionezi sa sapi si ca schimbi galetile in functie de material.

Nu uitati sa reglati tensiunea sinei

Excavatoarele care nu lucreaza in mod normal pe suprafete finisate, asfalt sau beton, au senile care trebuie aliniate corespunzator si mentinute la tensiunea corecta. Daca tensiunea este prea mare, poate creste uzura si consumul de combustibil. Pe de alta parte, daca nu aveti suficienta tensiune, senilele se pot desprinde in timpul virajelor sau manevrelor.